Конкурс од агенција за млади и спорт

Почитувани,

        Агенцијата за млади и спорт по осми пат ги објави конкурсите за „Млади поети“ и „ Млади уметници”, како и за прв пат Конкурс „Млади музички уметници”. Оваа година Конкурсите се дел од  Националнта Програма „2021- година во чест на Блаже Конески”.

Во прилог на овој e-mail ви доставуваме линкови:  

(http://www.ams.gov.mk/images/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81_%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%B8-converted-compressed.pdf)

(http://www.ams.gov.mk/images/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81_%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8_wecompress.com_1.doc) и

(http://www.ams.gov.mk/images/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81_%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B8-converted-compressed.pdf)  до објавените Конкурси, и Ве замолуваме да бидат споделени со вашите ученици и студенти, со цел нивно учество на истите.

За дополнителни информации слободно обратете се на e-mail gordana@ams.gov.mk тел  070/210-489 или  nasuf@ams.gov.mk  тел  078/553-278  

Со почит 

Агенција за млади и спорт 

Корекција на конкурсот за млади музичари

Почитувани,

Агенцијата за млади и спорт поради техничка грешка го повлекува Конкурсот за млади музички уметници објавен на 20.2.2021 година , и го ребјавува со нова содржина. Се извинуваме поради настаната техничка грешка.

Во прилог линк до Конкурсот за млади музички уметници.

http://ams.gov.mk/images/konkurs_za_objava_-_mladi__muzicari-converted_NAJNOV.pdf

Со почит 

Агенција за млади и спорт 

Курс за Cyber Hygiene

Почитувани студенти,

Доколку сакате да се запознаете со главните сајбер ризици и безбедносни напади во дигиталниот свет, како и да научите „трикови“ за заштита на вашите лични податоци, електронски уреди, мобилни телефони и други информациски ресурси – повелете на е-learning курсот:

Cyber Hygiene – Основни сигурносни правила во дигиталната околина-

Курсот е бесплатен за студентите на нашиот Универзитет, и веќе е започнат (од овој месец), и ќе трае до Март 2021.
За да се регистритате одете на:

https://cybereducation.org/mc/index.php/usr/login/login

* Следнуваат и дополнителни награди за најуспешните на курсот.

За повеќе информации за курсот – разгледајте го памфлетот во прилог!

** При регистрација, мала помош: Во делот „Линија на активност* “
изберете „Универзитетски студент“, а потоа ќе ви се отворат три нови полиња кои треба да ги пополнете,
па така во делот „Оддел*“ изберете го Универзитетот св. Кирил и Методиј во Скопје, но на англиски јази, почнете со впишување првите букви (пример:
St. Cyril and Methodius …) и ќе излезе предлог да го селектирате нашиот Унивезитет.
Потоа во делот „Работно место * “ изберете го Факултетот каде што студирате, повторно со впишување на англиски јазик на неколку почетни букви од факултетот (пример за внесување: Faculty of Elec…) и одберете го понудениот Факултет од листата.

Ве очекуваме.

Флаер

Информации за обука на студентите од IV, V и VI година на Медицински факултет за КОВИД – 19

Ве информираме дека следните нови обуки за КОВИД – 19 се достапни на македонски и албански јазик и акредитирани од Лекарската Комора на Република Северна Македонија

Обука бр. 1: Постапување со болни од КОВИД-19 во клинички услови – општи назнаки (https://obuki.zdravstvo.gov.mk)

Обука 2: Стандардни мерки на претпазливост: Хигиена на рацете (https://obuki.zdravstvo.gov.mk)

Обука 3: Зачувување на безбедноста во установите за долготрајна нега за време на КОВИД-19 (https://obuki.zdravstvo.gov.mk)

За да пристапите кон обуките на македонски и албански јазик потребно е да се најавите преку платформата на Министерството за здравство: https://obuki.zdravstvo.gov.mk.

Станува збор за официјално акредитирани обуки од Лекарската комора на С. Македонија до 31 март 2021, а по завршувањето на обуките учесниците ќе можат да го преземат својот сертификат за обуката од самата платформа https://obuki.zdravstvo.gov.mk.

Обуките се преведени како дел од проектот на Светската здравствена организација, под наслов: „Поддршка за јавното здравје и здравствените услуги за време на вториот бран на КОВИД–19 во Северна Македонија”, финансиран од Владата на Обединетото Кралство и со поддршка од британската амбасада.

За повеќе информации погледнете го документот во прилог.

Ќе бидеме благодарни ако овие информации бидат споделени со студентите на медицински факултет од завршните години.

Срдечно,

Светска здравствена организација

Нови COVID – 19 Обуки – информации

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 2020/21

Распоред на испитите на прва година – Општа медицина

Распоред на испитите на втора година – Општа медицина

Распоред на испитите на трета година – Општа медицина

Распоред на испитите на четврта година – Општа медицина

Распоред на испитите на петта година – Општа медицина

Распоред на испитите на шеста година – Општа медицина

Распоред на испитите на прва година – Стручни медицински сестри / техничари

Распоред на испитите на втора година – Стручни медицински сестри / техничари

Распоред на испитите на трета година – Стручни медицински сестри / техничари

Распоред на испитите на прва година – Радиолошки технолози

Распоред на испитите на втора година – Радиолошки технолози

Распоред на испитите на трета година – Радиолошки технолози

Распоред на испитите на прва година – Логопеди

Распоред на испитите на втора година – Логопеди

Распоред на испитите на трета година – Логопеди

Распоред на испитите на прва година – Физиотерапевти

Распоред на испитите на втора година – Физиотерапевти

Распоред на испитите на трета година – Физиотерапевти

Распоред на испитите на прва година за Инженер по медицинско лабораториска дијагностика

Покана за XXIX Седница на Наставно научен совет на ден 22.09.2020 год. во 12 часот


Покана за XXIX Седница на Наставно научен совет на ден 22.09.2020 год. во 12:00 часот која ќе се одржи во дворот на Институтот за судска медицина, криминалистика и медицинска деонтологија при Медицинскиот факултет во Скопје – ЛИНК