Препорака за лични и колективни заштитни мерки кои секој вработен на Медицинскиот факултет се препорачува да ги превземе со цел заштита од вирусот Ковид-19 познат како Корона

Во согласност со препораките на Светска здравствена организација (СЗО), Министерството за здравство  на Република Северна Македонија и Центарот за Управување со кризи на Република Северна Македонија, ве информираме за одредени лични и колективни заштитни мерки кои секој вработен на Медицинскиот факултет се препорачува да ги превземе со цел заштита од вирусот Ковид-19 познат како Корона.

Kонкретни мерки кои ме штитат мене и другите од инфекција

 • Мијте ги рацетe редовно и темелно (најмалку дваесет секунди со сапун, се‘ до рачниот зглоб); 
 • Избегнувајте ракување и прегрнување; 
 • Развијте рефлекс на самозаштита: на пример копчињата во лифтот не ги притискајте со врвовите на прстите, туку со надворешниот дел од дланката; 
 • Избегнувајте места на кои има многу луѓе и јавни собири; 
 • Избегнувајте да споделувате храна или предмети за лична хигиена;
 • Проветрувајте ги редовно просториите во кои престојувате;
 • Помалку допирајте го лицето или лицата на пријатели или членови на семејството; 
 • Особено важно е да не ја допирате со прсти слузокожата на устата, очите и носот; 
 • По потреба ставете ракавици или менувајте ги секојдневно; 
 • Немојте да кашлате во дланката, туку во внатрешната страна на лактот; 
 • Брзо отстранете ги употребените хартиени марамчиња;
 • Вработените кои се чувствуваат добро, но дома имаат член на семејството заразен со коронавирус задолжително да го известат својот претпоставен и да се пријават на еден од контактите кои Министерството за здравство ги споделува со цел да се добијат точни инструкции за натамошно постапување;
 • Колегите кои се заболени од сезонскиот грип препорачливо е да се задржат на домашно лекување и да не доаѓаат на работа се додека матичниот доктор не препорача дека враќањето на работа е можно и да се активира соодветно боледување.
 • Медицинските маски не се потребни за здрави лица, нив треба да ги носат лица кои имаат кивавици, кашлици и температура затоа што на тој начин помагаат во намалување на шансите за зараза на други лица. Оттука, не е потребно здрави колеги да носат маски на работното место.

Мерки кои ги превзема Медицинскиот факултет

 • Ke сe достават дополнителни антисептички средства за хигиена на раце  во сите тоалети и во сите канцеларии  (која не треба да го замени редовното миење на раце);
 • Се одложуваат сите службени патувања надвор од земјата;
 • Се одложуваат семинарите кои се закажани во просториите на Факултетот.

Препораки за приватни патувања

 • Вработените би требало да ги проучат најновите укажувања и препораки за секоја дестинација. Патувањата во странство (земјите каде е утврдено постоењето на вирусот) да ги одложите освен ако истите не се од исклучителна важност; 
 • Советуваме пред тргнување на пат да извршите лекарски преглед за да се утврди евентуално постоење симптоми на акутна болест на дишните патишта. Ако ги има, тогаш е важно да се остане дома; 
 • Оној кој ќе се разболи на пат, за тоа треба веднаш да го извести својот предпоставен.

Подолу Ве упатуваме соодветно да постапите согласно Апелот на Владата на Република Северна Македонија

,, Владата на Република Северна Македонија ги известува сите вработени во државните и локалните институции и претпријатија, вработените во основно, средно и високо образование, како и сите ученици и студенти дека доколку во последните 2 недели патувале или живеат со некој кој патувал во следниве земји/региони: регионите Ломбардија, Венето, Емилија Ромања, Пиемонт во Италија, како и Народна Република Кина, Хонг Конг, Иран, Јапонија, Маку, Филипини, Република Кореа, Сингапур, Тајван, потребно е да не доаѓаат на работа, на училиште или на факултет и да ја информираат институцијата, претпријатието и образовната институција и веднаш да се јават на телефоните за контакт во центрите за јавно здравје наведени на сликата подолу.

Со исполнувањето на оваа обврска граѓаните ќе помогнат да се соберат релевантните информации за состојбата со корона вирусот, за да можат институциите навремено и ефективно да реагираат.

Владата на Република Северна Македонија повикува на максимална лична одговорност на секој вработен во институциите, родителите на децата во образовниот процес и на сите граѓани, за да се оствари максималната заштита на секој поединец и на јавното здравје, како и да се следат и практикуваат препораките на Министерството за здравство и на Светската здравствена организација.”

Насоки за ИТНО постапување – Министерство за образование и наука

Почитувани,

Во прилог на овој допис ви ги доставуваме препораките и насоките за итно постапување во добиени од Министерството за образование и наука врз основа на Заклучокот од 11. седница на Владата на Република Северна Македонија, со цел превенција од Корона вирусот.

Ве молиме да ги почитувате сите препораки и насоки дадени во дописот.  

ЛИНК – Допис од Министерство за Здравство

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје

Свечено доделување на индекси

Почитувани, во понеделник на ден 03.10.2022 година во амфитеатарот во деканатот на Медицинскиот факултет ќе се одржи свеќено доделување на индекси.

Од 8 и 30 часот за студентите од Општа медицина

Од 11 часот за студентите од Тригодишните стручни студии

Конкурс од УКИМ за мобилност на наставен кадар 2022/2023 година (ERASMUS+)

о име на Ректорот на Универзитетот, проф. д-р Никола Јанкуловски во прилог го доставуваме Еразмус+ конкурсот за академска мобилност на наставен кадар за учебната 2022-23 година. Конкурсот треба да биде објавенна интернет-страната на факултетот.

Апликациите во еден примерок треба да ги доставите до Ректоратот на УКИМ ( Одд. за меѓународна соработка) најдоцна до 25 ноември 2022. Професорот и Еразмус+ координаторот задржуваат по еден примерок.

Сите формулари за аплицирање можете да ги најдете и на интернет-страната на УКИМ (Меѓународна соработка/Еразмус+)

Заради ограничените средства одобрени од Националната Еразмус+ агенција за европски образовни програми и мобилност, факултетите  треба да номинираат  еден главен кандидат и еден резервен кандидат.

За сите дополнителни информации можете да се обратите на меил адресатa:

international@ukim.edu.mk или тел. 3293 210

Конкурс ЕРАСМУС+

Конечни ранг листи од трет уписен рок

Конечни ранг листи од трет уписен рок

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ ПРИМЕНИТЕ КАНДИДАТИ на МЕДИЦИНСКИ факултет во третиот уписен рок

во I (прв) семестар

При запишување кандидатите ги поднесуваат следниве документи:

1)

 • Индекс и студентска легитимација
 • Образец за запишување на семестар со таксена марка од 50 денари
 • Три фотографии (две фотографии со димензии 3,5х4,5 и една со димензии 2х3

2)

 • Потврда за уплатени 750 денари за информативни, информатички, културни и спортски активности на студентите на УКИМ, со назнака ИКСА на УКИМ, Медицински факултет
 • На сметката на Ректорат
 • Депонент:НБРМ ж-сметка: 100000000063095
 • Сметка на буџетски корисник:1600103689 788-18
 • Приходна шифра: 723012-41

3)

 • Потврда за уплатени 1000 денари, за студентски информатор, наставна програма, електронска картичка за евиденција, одржување
  • На сметката на Медицинскиот факултет
  • Депонент:НБРМ ж-сметка: 100000000063095
  • Сметка на буџетски корисник:1600111517788-13
  • Приходна шифра: 723119-41

4)Потврда за уплатена I прва рата школарина, и тоа: (100 евра-државна квота, 200 евра-кофинасирање)

 • На сметката на Медицинскиот факултет
 • Депонент:НБРМ ж-сметка: 100000000063095
 • Сметка на буџетски корисник:1600111517788-13
 • Приходна шифра: 723119-41

Јавен повик за доделување на признанието Успешни млади за 2021 година, претседател на Р. Северна Македонија

Почитувани Декани/Директори,

Би сакала да Ве известам дека е објавен Јавен повик за доделување на признанието Успешни млади, кое го доделува претседателот на Р. Северна Македонија.

Јавниот повик ги опфаќа сите лица кои заклучно со 2021 година навршиле 35 години, а кои постигнале значајни резултати во 8 категории:

1. Најдобар/а  млад/а научник/чка во општествените науки;

2. Најдобар/а млад/а научник/чка во хуманистичките науки;

3. Најдобар/а млад/а научник/чка во природно-математичките и техничките науки;

4. Најдобар/а  млад/а  научник/чка во медицинските науки;

5. Најдобар/а млад/а иноватор/ка; 6. Млад талент (за ученици и ученички од средните училишта);

7. Признание за постигнат особен успех и за афирмација на инклузијата (за млади со попреченост);

8. Најдобар/а млад/а уметник/чка.

Повикот е отворен до 30ти септември 2020 година. Повеќе информации се достапни на следниот линк: https://pretsedatel.mk/uspesnimladi21/

Би сакала да замолам Повикот да биде дисеминиран до наставниот кадар на Вашите институции, како и до студентите постдипломци/докторанти кои би биле заинтересирани.

Со почит,

проф. д-р Анета Цекиќ

(претседателка на Комисијата за доделување на наградата)

Отворен ден на УКИМ

Отворен ден на УКИМ 19.08.2022 година

ОТВОРЕН ДЕН НА МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ 2022

🩺
⚕️
💉

⚕️ Во пријатна атмосфера, збогатена со енергијата што младоста ја носи, дискутиравме за патот до знењето и вештините кој нашите матуранти- идни студенти ќе го минат со уписот на секоја од студиските програми на Медицинскиот факултет.
🩺 Зборувавме за предизвиците и можностите, за вистинските вредности, за одговорноста и благородноста да се изучуваат и применуваат медицинските науки.
⚕️ Доц. д- р Габриела Новотни, д-р Горан Стевановски и г- дин Борис Стојчевски одговараа на бројните прашања, споделија сопствени искуства, се вратија во времето кога беа студенти и верувам помогнавме во донесување на одлуката за идната професија и предизвикот да се студира на Медицинскиот факултет во Скопје.

Повик за апликации на North Macedonia – Career Transition Support програмата

Почитувани, Во прилог на ваше внимание го доставувам повикот за апликации на North Macedonia – Career Transition Support програмата:

Оваа информација можете да ја споделите со студентите кои се во последната година од нивните студии, оние кои имаат завршено не повеќе од 6 месеци до рокот на аплицирање и студентите кои се на мастер. Рокот на аплицирање е до 31 Август 2022. Web: https://www.wusgermany.de/en/international-projects/career-transition-support-north-macedonia Би сакале уште еднаш да ви се заблагодариме за соработката и се надеваме на позитивен одговор од студентите. 

Со почит, Димитар Каљошевски